
Ασφάλεια Ζωής
30 Απριλίου 2021Η ανάγκη των ανθρώπων να προφυλάσσονται από κινδύνους που τον απειλούν, είτε στη ζωή του είτε στην περιουσία του, αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία συμφωνιών αμοιβαίας βοήθειας. Με το πέρασμα των χρόνων αυτές οι συμφωνίες εξελιχτήκαν σε ασφαλιστικά συμβόλαια όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Η ιστορική εξέλιξη της ασφάλισης ξεκινάει από το 3000 Π. χ. όπου ήδη τότε οι κινέζοι χωρικοί βρήκαν τον τρόπο να προστατεύονται από τα συμβάντα που απειλούσαν την μεταφορά της σοδειάς τους. Η σκέψη ήταν απλή: τα εμπορεύματα μοιραστήκαν σε διαφορετικές βάρκες έτσι ώστε αν κάποια χαθούν απρόσμενα, όλοι να έχουν κάτι να πουλήσουν. δημιουργήθηκε λοιπόν η βασική αρχή της ασφάλισης: «όταν ο κίνδυνος μοιράζεται αντιμετωπίζεται πιο ανώδυνα».
Αργότερα ,το 1750 Π. χ. ,ο βασιλιάς της Βαβυλώνιας, Χαμουραμπί, για να είναι δίκαιος απέναντι σε όλους, θεσπίζει τον παρακάτω κανόνα: σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας εμπορευμάτων, κατά την μεταφορά τους, ο μεταφορέας απαλλάσσεται από την υποχρέωσή να παραδώσει τα εμπορεύματα, εφόσον αποδείξει ότι δεν είναι υπαίτιος ούτε συνένοχος. Η ζημία μοιράζεται ανάμεσα στου συναλλασσόμενους. με το ίδιο σκεπτικό δημιουργήθηκε στην αρχαία Ρόδο, ο ναυτικός νομός των ροδίων ο όποιος θα κωδικοποιηθεί αργότερα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.
Αθηνά: 5ΟΣ αιώνας Π. χ. , ο Περικλής θέτει σε εφαρμογή την νομοθεσία του Σόλων και καθιερώνει την πρώτη μορφή ασφάλισης ζωής δημιουργώντας τα πρώτα ταμεία αλληλεγγύης.
Λονδίνο 1666: στη πόλη ξεσπάει μεγάλη φωτιά σε φούρνο. Οι καταστροφές τεράστιες. Το 1680ο Nicholas Barbon ιδρύει την εταιρία INSURANCE OFFICE FOR HOUSES, προσφέροντας για πρώτη φορά ασφαλιστήρια κατά της πυρκαγιάς.
Λονδίνο 1688: Στην πόλη υπάρχει το καφενείο του Edward Lloyd. Εκεί συναθροίζονται έμποροι & ναυτικοί για να μάθουν τα ναυτικά νέα. Σε αυτό το καφενείο έρχονται και οι underwriters οι όποιοι υπολογίζουν το ρίσκο του ταξιδιού και αποφασίζουν το ύψος του κεφαλαίου κάλυψης. Ο Lloyd προοδευτικά δημιουργεί ένα δίκτυο τοπικών & διεθνών πρακτόρων με αποτέλεσμα το 1871, με πράξη του βρετανικού κοινοβουλίου, το δίκτυο αποκτά νομικό πρόσωπο. Είναι αρχή της γνωστής εταιρείας «Lloyd’s of London».
Τέλος με την εφεύρεση των μηχανοκίνητων οχημάτων στα τέλη του 19ΟΥ αιώνα δημιουργούνται οι πρώτες μορφές ασφάλισης αυτοκίνητου, καθώς οι ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαίδευσης των οδηγών και του κώδικα κυκλοφορίας είναι μεγάλες.
Η ελληνική ασφαλιστική δραστηριότητα αναπτύσσεται αρχικά μέσω ασφαλιστικών εταιριών που λειτουργούν εκτός Ελλάδας. Η δράση των ελλήνων τραπεζιτών και έμπορων θέτει την οικονομική βάση για την εμφάνιση της ελληνικής ασφαλιστικής δραστηριότητας.
- 1825, ΣΥΡΟΣ: ίδρυση της πρώτης ασφαλιστική εταιρίας στον ελλαδικό χώρο με όνομα «Aσφαλιστικόν κατάστημα».
- 1831,ΤΕΡΓΕΣΤΗ: ιδρύεται στην Τεργέστη από Έλληνες επιχειρηματίες, η σημερινή ασφαλιστική εταιρία «Generali».
- 1836, ΠΑΤΡΑ: ιδρύεται η «Αχαϊκή ασφαλιστική της θαλασσοπλοΐας εταιρία».
- 1886, ΑΘΗΝΑ: Έρχεται η ασφαλιστική εταιρία «Generali» στην Ελλάδα.
- 1891,ΑΘΗΝΑ: ιδρύεται η «Εθνική» ασφαλιστική εταιρία.
- 1928, ΑΘΗΝΑ: ιδρύεται η ασφαλιστική εταιρία «Φοίνιξ», γνώστη έως και σήμερα ως «Groupama» ασφαλιστική.